Històries romanes de Barcelona – Introducció

by | juny 12, 2018

Barcino: un passat romà ben ple de curiositats

Conta la "llegenda" que la flamant ciutat moderna que avui és Barcelona, visitada diàriament per hordes de turistes delerosos per conèixer els seus tresors culturals, va ser fundada per un grup d'invasors estrangers parlants de llatí fa ja més de 2000 anys. I prou que és veritat: cap a les acaballes del segle I a. C. l'emperador August, poderós líder suprem de l'Imperi Romà, va ordenar la fundació de la Colonia Iulia Augusta Faventia Paterna Barcino en un enclavament costaner entre les desembocadures del riu Baetulo i el riu Rubricatus, com a part d'una estratègia civil i militar per avançar en la romanització definitiva de la Península Ibèrica. A partir d'aquell moment, la petita colònia de Barcino començaria a prosperar, convertint-se amb el pas del temps en la ciutat més important de tota la zona. Aquesta és la història oficial, a grans trets. És coneguda de sobra i es troba recolzada per nombrosos descobriments arqueològics i documentals. Però què en sabem, dels petits detalls? Com s'organitzava la vida quotidiana de les persones que habitaven la Barcelona antiga en aquells temps? Com era la seva rutina? En aquesta sèrie d'articles sobre la història romana de Barcelona que avui inaugurem, més enllà del relat ampli i generalista sobre aquella primera etapa llunyana de la ciutat, allò que ens ocuparà serà el nivell detall: curiositats i aspectes poc coneguts de la cultura de l'època i del dia a dia dels homes i les dones que vivien a Barcino, amb el rerefons de l'Imperi Romà com a context polític i social de referència inevitable. I per tal de portar a terme aquesta missió comptarem amb l'ajut inestimable d'uns guies turístics molt especials...

Una visita a la Barcelona romana de bracet d'aquells que van viure a Barcino

Hem contactat amb els personatges del nostre joc d'aventura en viu "The Secrets of Barcino", amb l'objectiu que ens ofereixin el seu testimoni relatiu a com era la vida quotidiana a la Barcelona del segle IV. Hem de dir que uns quants d'ells de seguida s'han ofert a ajudar-nos de manera desinteressada, mentre que uns altres tan sols han acceptat col·laborar a canvi d'un bon grapat de monedes i favors especials. Durant les properes setmanes i mesos tots ells ens il·lustraran amb el seu coneixement pràctic sobre la societat romana. Pot ser que et sonin les seves cares d'haver-te'ls trobat mentre passejaves pels carrers del Barri Gòtic tot seguint les indicacions del mòbil, però també podria ser que no, així que a continuació te'ls presentem:

L'obrer

L'obrer

Expert en urbanisme i obres públiques

A casa li diuen Petrus. Prové d'una llarga nissaga de paletes que va arribar a Barcino després d'haver aixecat mig Imperi Romà. El seu somni és dissenyar i construir aqüeductes, amfiteatres i coliseus, tot i que de moment es conforma amb fer petites reparacions ocasionals.

L'obrer dorment

L'obrer dorment

Expert en costums i cultura popular

El seu nom real és Baccus Horizontalis, però la seva afició desmesurada a les festes i al vi gairebé mai li permet recordar-se'n, d'aquest detall. Es dedica a l'obra per accident, ja que la seva ambició veritable és convertir-se en captaire per poder viure de les ajudes socials.

El guàrdia forçut

El guàrdia forçut

Expert en assumptes militars

Soldat imperial per tradició familiar. Ha superat amb èxit els 19,3 anys de mitjana de vida dels seus avantpassats. Va participar en diverses campanyes per "romanitzar" els pobles bàrbars del nord d'Hispània, i va passar-s'ho d'allò més bé amb la repressió. Té un pòster de Juli Cèsar amb poca roba al seu quarto.

El guàrdia escanyolit

El guàrdia escanyolit

Expert en lleis i càstigs

Antic bergant i mercenari. Va allistar-se a la Guàrdia de Barcino per allò del sou fix. Va cada dia al gimnàs i segueix una dieta estricta d'arròs i pollastre, però encara no ha aconseguit que els seus músculs augmentin de volum. Creu que el bigoti li atorga un aspecte més feroç i viril.

La sacerdotessa

La sacerdotessa

Experta en mitologia i religió

Criada des de molt petita per tenir cura del foc sagrat de Vesta a Roma, va assolir un acord amb els seus capatassos per rescindir el contracte. Tot seguit va marxar cap a Barcino i va iniciar el seu propi negoci d'adivinació i tràfic d'objectes màgics. Es rumoreja que en privat invoca els déus pels seus noms grecs, en lloc dels romans.

La venedora de vi

La venedora de vi

Experta en gastronomia i microeconomia

Lidia Plebetia és tan simpàtica que té un munt de pretendents, encara que tots són uns babaus. Mentre no surt un bon marit ajuda el seu pare, comerciant de vins, a col·locar la mercaderia pels carrers. No és gaire hàbil negociant preus, però sí una veritable bèstia del màrqueting.

Quintus Auxilius

Quintus Auxilius

Expert en lleis, assumptes de govern i macroeconomia

Heroi en grans fites bèl·liques, campió d'equitació i de tir amb arc. Va voler aprofitar la seva fama entre la plebs per provar fortuna a la política. Des d'aleshores és l'home fort de Barcino. Sorprenentment per a molts, en els darrers temps se l'ha vist disfressat de vagabund, sovintejant la companyia de quissoflautes.

Magister Paraulissimus

Magister Paraulissimus

Expert en alta cultura (art, literatura i ciències)

Geni incomprès i rondinaire de naixement, aquest gran savi que de jove va recórrer tot el món conegut va tractar d'instaurar un govern pur basat en l'imperi de la filosofia. Després de fracassar estrepitosament, es va retirar per dur una vida ascètica a l'extraradi. Ara conrea enciams per passar l'estona.

Nemesius Tartarus

Nemesius Tartarus

Expert en política i joc brut

Va estudiar per ser més dolent que la pesta a les millors acadèmies de malvats, i va graduar-se amb honors. Roba ungüents a les cases de leprosos i llaminadures als nens quan visita el mercat. Conspirar és la seva passió, i per això es passa el dia maquinant plans retorçats per tal d'usurpar el govern de Barcino.

A l'igual de les velles pedres de Barcino, els nostres personatges tenen molt a dir. Tant, que ja estan treballant com a esclaus per publicar en aquestes mateixes pàgines un primer pergamí carregat de curiositats i anècdotes genuïnament romanes.

Molt aviat, un nou capítol de la nostra sèrie "Històries romanes de Barcelona".

Fins llavors... que els déus t'acompanyin!

Converteix-te tu també en expert coneixedor de Barcino!

Els personatges de “The Secrets of Barcino” bé que et podran contar moltes coses útils i interessants sobre el passat romà de Barcelona, però només tu podràs descobrir els seus secrets i esdevenir un veritable expert en Barcino, visitant els seus vestigis i passejant-te entre els seus monuments alhora que ajudes a neutralitzar una obscura conspiració per usurpar el govern legítim de la ciutat.

Encara no has provat el nostre primer joc d'aventura en viu per a dispositius mòbils? Descarrega-te'l ja!

The Secrets of Barcino

Versió LITE ja disponible a

info@appventuregames.com | Legal

© 2018 Appventure Games