Nosaltres i el turisme

by | jul. 23, 2018

Vivim en un escull de corall...

Pedro Bravo, en el seu llibre Exceso de Equipaje, fa una genial metàfora sobre l'impacte del turisme a les nostres ciutats. En ell, ens convida a ficar-nos en la pell d'un petit peix papallona que viu en un escull, mentre ens imaginem com és el seu dia a dia, nedant entre roques, corals i sorra. Una vida tranquil·la en un entorn sense massa contratemps, més enllà de la mateixa supervivència.

Explica com l'escull del peix es va veient afectat cada cop més per la brutícia; plàstics i tota mena de porqueria, fins que un dia, la seva vida normal es veu interrompuda per dos bussejadors.

La parella, que resulta d'allò més estranya per al petit peix, comença a alterar la normalitat de l'entorn, agitant la terra amb les seves aletes i fent moltíssim soroll. Mentrestant, observen l'escenari com si es tractés d'un espectacle inigualable, tot assenyalant al petit peix papallona, com si ell, i no pas ells, fos l'estrany.

En un breu espai de temps, els bussejadors es comencen a multiplicar. Arriben uns altres dos, després quatre, vuit, vint... i així, la vida tranquil·la a l'escull va desapareixent, de la mateixa manera que ho fa la dels nostres barris, alterada per una invasió de curiosos que volen sentir el que tu sents, viure el que tu vius i fer el que tu fas.

Finalment, aquesta vida tranquil·la que contemplaven meravellats els primers bussejadors s'acaba perdent del tot, i el petit peix, no té més remei que marxar del seu escull, buscant una roca llunyana en la profunditat del mar.

Us sona no? És una història que, pel qui sap el que és això de viure en el centre de la ciutat, li semblarà bastant propera a la realitat. Però ja no es tracta només dels que viuen al mateix centre, ja que malauradament, la roca que ha de buscar el peix cada cop està més lluny.

Fotografia: Jim Beaudoin | Portada: phaisalphotos

La reflexió...

D'acord... més o menys tots som (o hauríem de ser) conscients d'aquesta situació. Però, què pintem nosaltres, els d'Appventure Games en tot això?

Doncs... molt.

En primer lloc, si crec que tenim molt a dir pel que fa a la insostenible situació que viu la nostra ciutat (i tantes altres) per culpa de la sobreexplotació turística, és perquè crec que tota la ciutadania, tan individualment com en el seu conjunt, tenim molt a dir en aquesta matèria, que sembla que només sigui cosa de les institucions, lobbys i grans multinacionals.

Cadascú de nosaltres, amb el nostre gra de sorra, podem ajudar a recuperar el fons marí d'aquest escull si ens ho proposem, com hem fet tants altres cops. Doncs ha sigut la implicació de la ciutadania en els grans projectes de ciutat el que ha portat a Barcelona a ser una de les ciutats amb més èxit i més admirades del món. Hi ha molt marge per innovar, i comptem amb l'escenari perfecte per convertir la nostra ciutat en una referència del turisme del futur i un model a seguir.

I ara, tornant a la terra (encara que sigui per un moment), parlaré del nostre granet de sorra.

La inspiració...

Cada matí, en sortir el sol, passejo pels carrers del Gòtic amb la total certesa de què sóc un privilegiat. El dringar de les campanes, el xiuxiueig dels ocells i la tranquil·litat que mana pels carrerons del barri, em recorda que molt pocs Barcelonins poden ja gaudir d'aquest moment d'intimitat amb la seva ciutat. Sé que cap al voltant de les 9 del matí, aquesta pau i fragilitat en l'ambient es veurà alterada pels primers grups de turistes que, amb molta cura, intentaran gaudir d'aquests últims moments de tranquil·litat. Abans que se'n adonin però, quedaran totalment submergits en la multitud de visitants que ben aviat arribaran en grans quantitats. N'he arribat a contar fins a 200 de cop, d'un mateix grup, passejant pels estrets carrerons del cor de Ciutat Vella. Us imagineu l'escena no?

Quan un es troba davant d'aquestes situacions, no pot evitar tenir el pensament de què alguna cosa estem fent malament, tots plegats, ja que si fa o no fa, a la majoria ens toca ser turistes de tant en tant, encara que sigui de visita per algun poble del Pirineu.

I aleshores em ve al cap, que d'alguna forma o altre, més d'un s'haurà vist reflectit en la parella de bussejadors que en Pedro Bravo ens descriu tan bé en la faula de l'escull. Doncs la gran majoria, formem part del "problema" però per sort, també de la solució (que evidentment, desconec).

Així doncs, no es tracta d'anar contra el turisme sinó d'ajudar-lo a sortir d'aquest cercle viciós sense sentit (no sé si m'he passat). I així és com va sorgir la idea de donar a conèixer la nostra ciutat d'una manera diferent, reflexionant sobre l'entorn i buscant la forma de com el podem millorar.

Fotografia: Jeremy Bishop

The Secrets of Barcino, més que un joc...

Pels que no sapigueu de què va -dono per fet que la majoria, ja que tot i que hem sortit per la tele i la ràdio, encara som un projecte molt petit- us explicaré que The Secrets of Barcino, el nostre primer títol, és una espècie de joc d'aventura en viu ambientat en la antiga Barcelona romana, que es juga al carrer, i que no deixa de ser com un "walking tour" reinventat. Ah, i és per dispositius mòbils, és a dir, és un videojoc.

D'alguna forma -virtuts i defectes a part- aquest joc ens permet fer turisme per la nostra ciutat sense sentir-nos ni bussejadors ni fer sentir als altres com el peix petit. És a dir, l'empremta del jugador en l'entorn és mínima, ja que es pot fer per un mateix a l'hora i dia que un vulgui i no genera cap mena de molèstia. Bé, en algun punt potser et toca córrer una mica pels carrers de la ciutat, però estem treballant per polir aquesta part, ja que de vegades, més d'un es posa massa en el paper del protagonista...

Però el més important de tot és que no és un joc especialment concebut pels que vénen de visita vacacional, sinó que està pensat pels que viuen aquí, a la nostra ciutat, sigui de tota la vida o tot just arribats. Volem apropar la ciutat a la ciutadania, fomentant el turisme de proximitat i ajudant a redescobrir el nostre patrimoni i territori d'una forma diferent i divertida, però sobretot equilibrada i justa amb l'entorn.

Aquest és el nostre compromís. Nosaltres i el turisme.

Si voleu saber-ne més, només heu de clicar aquí.

The Secrets of Barcino

Versió LITE ja disponible a

info@appventuregames.com | Legal

© 2018 Appventure Games